Zwangerschap van week tot week: week 1 tot en met 10.

Zwangerschap van week tot week: week 1 tot en met 10.

Vaak ben je nieuwsgierig naar wat er allemaal gebeurt tijdens een zwangerschap.

Met jou, maar natuurlijk ook met de ontwikkeling van je baby.

Hier vertellen we van week 1 tot 10 wat er allemaal verandert.

Week 1 tot 5

De eerste 5 weken ben je je vaak nog niet bewust van de zwangerschap.

Het eerste signaal is: de menstruatie blijft uit.

Het kan zijn dat je borsten wat gespannen aanvoelen en je een beetje opgeblazen gevoel hebt.

Je bent benieuwd of je misschien zwanger bent en doet een test.

Dan blijkt die positief: gefeliciteerd je bent zwanger!

 

Inmiddels is er al het een en ander gebeurd daar binnen.

De bevruchte eicel is inmiddels getransformeerd in zygote. Alle eigenschappen van het kind liggen  al in de kern opgeslagen. Dus ook of het een jongen of een meisje is. De celdelingen zijn in volle gang. Al snel is het embryonale tijdperk aangebroken en het is nu ongeveer 2,5 mm groot. Het embryo wordt gevoed vanuit de dooierzak, tot dat er een placenta is aangelegd. Vanaf 5 ½ week zal het hartje gaan kloppen. Ongeveer 40-80 slagen per minuut.

zwangerschap 5 wk

5 weken

begin van zwangerschap

3 weken

zwangerschap van 4weken

4 weken

Wat gebeurt er in week 6, 7, 8 ,9 en 10  van de zwangerschap.

De ontwikkeling gaat snel:

Week 6:

Dit is het stadium waarin we allemaal een staartje hadden.

De armen en benen zijn nog knopjes en moeten nog verder ontwikkelen. De grootte van het embryo is nu 5 mm. Er is al een bloedsomloop en maag, darmen, nieren en longen worden aangelegd.  Aan de zijkant van het hoofdje zijn al beginnende ogen te zien.

Met een echo zou een kloppend hartje zichtbaar moeten zijn. Klik hier als je meer over een echo bij 6 weken wil weten.

zwangerschap van 6 weken

 6 weken

 

Week 7:

Het embryo is al verdubbeld in grootte en is nu 1 cm. De ontwikkeling van de armen en benen gaat razendsnel. Eerst vormen zich boven- en onderarmen en een soort schijfje waaruit  later de vingertjes ontstaan. Bij de beentjes gaat het iets langzamer. De voetjes zijn aangelegd maar lijken nog een beetje op zwemvliezen. Het hoofd groeit extra hard en veel energie gaat naar de aanleg van de hersenen. Ook de wervelkolom wordt nu gevormd.  De grootte van het hart verdubbeld en de hartactie is nu ook verdubbeld tot ongeveer 160 slagen per minuut.

 7 weken

Week 8:

Alweer is er een centimeter bij gekomen! De hersenen functioneren al en zenden signalen uit naar de organen. Bloedcellen worden gevormd door de lever en maagsappen zijn aanwezig. Alle organen zijn aangelegd en hoeven vanaf nu alleen nog maar te groeien en uit te rijpen. Er wordt een begin gemaakt met de aanleg van het skelet. Eerst nog het kraakbeen, later vormt zich het bot.

zwangerschap van 8 weken

 8 weken

Week 9:

Steeds meer gaat het embryo nu menselijke vormen aan te nemen.  Het is nu ongeveer 3 cm en gaat ook eindelijk wat gewicht in de schaal brengen. Het weegt nu wel al 2 gram! De spieren functioneren al en je kan het bij een echo al zien bewegen. Het is alleen nog veel te klein om het te kunnen voelen. De ontwikkeling gaat razendsnel. Er is al een gezichtje met ogen, oren, neus lippen en er is zelfs al een tongetje.

zwangerschapsecho 9 weken

2D echo embryo bij 9 weken

zwangerschap van 9 weken

9 weken

Ook bij jou is er flink wat verandering. De baarmoeder groeit en de zwangerschapshormonen doen zo hun werk, onder andere neemt je bloedvolume toe. Je kan hierdoor misselijk zijn. Vaak ben je in dit stadium erg moe omdat al deze veranderingen in de zwangerschap flink wat energie kosten. Ook je emoties vliegen alle kanten uit. Reden om maar gewoon toe te geven aan die vermoeidheid. Neem gewoon eens af en toe een uurtje extra rust.

Week 10:

De baby is compleet, alle organen zijn klaar. Er hoeft alleen nog gegroeid te worden. Het staartje verdwijnt, de huid en ook de melktanden worden in de kaak aangelegd. De lengte van het kindje is nu 4,5 cm. En het weegt nu ongeveer 5 gram. De dooierzak wordt kleiner en het wachten is nu op de placenta om de functie over te nemen.

zwangerschap van 10 weken

 10 weken

zwangerschap van 10 weken in 2D

2D foto embryo van 10 weken

Ben je ook benieuwd geworden naar wat er van jouw kind al allemaal te zien is? Kom gerust een keer langs! Je kan heel gemakkelijk een afspraak inboeken op deze pagina.

Deel dit bericht